Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

  • EN

Odbor informačních technologií

Design 2023

Nový design 2023

Obsahové bloky

Seznam obsahových bloků, které jsou volány přímo ze šablony, u nichž nesmí být měněn název a WYSIWYG editor musí zůstat vypnutý:

  • Jazykové verze: pro přepínání jazykové verze u vícejazyčních webů.
  • Menu - Horizontální: generované menu.
  • Motivy: výpis názvu webu a drobečkové navigace.
  • Open Graph Protocol: definice pro sociální sítě.
  • Úvod - Hero: nastavení úvodního obrázku při využití šablona "NEW - Úvodní stránka". Cestu k obrázku je možné si aktualizovat v prvním řádku kódu nahrazením výchozího obrázku "/wcd/w-emfe/hero/hero.webp".
  • Web-style: nastavení barevného schématu webu dle fakulty a případné vlastní styly.
  • Zápatí: zápatí stránek, lze po obsahvé stránce upravit dle vlasntích potřeb, podporu s úpravou obsahu (dle vzoru dodaného např. v dokumentu MS Word) poskytne webmaster.

V obsahových blocích je připraven i blok Aktuality, který lze použít pro výpis článků (aktualit) na úvodní stránce. Další obsahové bloky si může správce obsahu webu připravovat dle vlastní potřeby.

Šablony stránek

Seznam dostupných šabon stránek pro design z roku 2023:

  • NEW - Sloupec: Výchozí šablona stránek webů.
  • NEW - Úvodní stránka: Výchozí šablona úvodní stránky webu, vykresluje obsahový blok "Úvod - Hero" a má nastaveno rozložení stránky "na celou šířku".
  • NEW - Na celou šířku: Šablona s rozložení stránky pro správné vykreslení komponent, které využívají celou šířku stránky.
  • NEW - Bez motivu - Sloupec: Jako výše uvedená šablona se sloupcovým rozvržením výpisu obsahu, ale bez vykreslení oblasti s motivovým obrázkem a drobečkovou navigací.
  • NEW - Bez motivu - Na celou šířku: Jako výše uvedená šablona rozvržením výpisu obsahu na celou šířku stránky, ale bez vykreslení oblasti s motivovým obrázkem a drobečkovou navigací.

Pozn. Rozdíl mezi šablonou SloupecNa celou šířku je viditelný při zobrazení na monitoru s šířkou větší než 1600 px, nebo při zmenšení zobrazení stránky (např. na 50%). Volba šablony ovlivňuje způsob zobrazení obsahové části stránky jako celku, ne rozdělení obsahu do více sloupců - to je řešeno komponentami nebo nastavením obsahu stránky.

Sloupcového efektu v šabloně Na celou šířku pro vybranou čát obsahu stránky docílíte "obalením" obsahu divy dle vzoru:

<div class="content">
   <div class="my-container">

      Tady je obsah stránky ve sloupci, který má šířku maximálně 1600 px.

  </div>
</div>

Upozornění pro správce obsahu: Pro nasazení nového designu nestačí jen přepnutí na nové šablony, ale jen nutné doplnit i nové obsahové bloky a nastavit WYSIWYG editor, jak je uvedeno v procesu převodu na nový design.

Dostupné komponenty a ukázky formátování obsahu stránek

Uvedené kompononenty a formátování je dostupné jen pro šablony stránek a WYSIWYG editor v designu 2023. Pro využití některých komponent nebo nastavení formátování může být vyžadován zásah do zdrojového kódu stránky, nebo základní zanlosti v oblasti HTML, CSS nebo JavaScriptu.