Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

  • EN

Odbor informačních technologií

Moodle pro uživatele

Průvodce pro nové uživatele

Vítejte v Moodle MENDELU, vašem novém a interaktivním online prostředí pro učení! Moodle je moderní a všestranná platforma, která vám umožní vstoupit do světa efektivního online vzdělávání. Platforma Moodle je navržena tak, aby byla snadno ovladatelná a intuitivní, ať už jste student, učitel nebo jiný zájemce o vzdělávání. Díky nabízeným nástrojům a funkcím získáte přístup k různým kurzům, materiálům a interaktivním aktivitám, které vám umožní efektivní způsob učení. Nemusíte mít žádné technické dovednosti, abyste začali využívat všechny přínosy, které Moodle nabízí. Vaše osobní prostředí bude přizpůsobeno vašim potřebám a zájmům, a můžete si nastavit své preferované zobrazení a notifikace.

V případě, že budete mít jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc s problémy, neváhejte kontaktovat naši podporu Helpdesk.

Zde najdete oficiální anglickou dokumentaci moodlu!

Přihlášení uživatele

Přihlášení probíhá pro učitele a studenty skrze službu Shibboleth (SSO, přihlašovací údaje do UIS). Prvotním přihlášením se uživateli vytvoří účet.

Učitelé musí následně zažádat na helpdesk.mendelu.cz o práva tvůrce kurzu, kde musí definovat v jaké kategorii chtějí kurz provozovat (např. LDF, AF, atd.).

Studenti se zapíší pomocí poskytnutého kódu učitelem do kurzu nebo se přihlásí sami, pokud je kurz volně přístupný. Vice v Moodle studenta.

Navigace a hlavní nabídka uživatele

Možnosti uživatelePo přihlášení je uživatel přesměrován na "Titulní strana" s výpisem kategorií a kurzů (navigace se nachází v levém horním rohu). Zde naleznete všechny pro vás viditelné kurzy rozdělené do kategorií. Nástěnka je váš osobní upravitelný prostor, který poskytuje rychlý přehled kuzů a jejich milníků. Vaše kurzy naleznete pak pod položkou "Moje kurzy".

V pravém horním rohu naleznete vyhledávání, upozornění, chat a poté vaše profilové foto. Po rozkliknutí fota se zobrazí nabídku, kde najdete rychlé přístupy např. ke známkám/kalendáři nebo i změnu jazyka. V předvolbě, si lze pak upravit profil a nastavení některých elementů vašeho Moodle prostředí.

Pokud jste ve svém kurzu jako učitel, tak v této nabídce naleznete i Přepnout roli na..., což je skvělá funkce, jak se podívat na kurz z pohledu studenta. Následně pak volbou Vrátit se k mé obvyklé roli se přepnete zpět na roli učitele.

Předvolby uživatele

Tento prostor slouží hlavně k úpravám profilu a nastavení chování některých elementů Moodlu. Můžete si zde nastavit nové heslo či upravit vaše oznámení či zprávy chatu. Pokud máte upřednostňovaný textový editor pro Moodle, můžete jej zde změnit. Upozorňujeme ale, že návody jsou dělané v Atto HTML editoru.

Možnosti uživatele

Struktura kategorií a kurzů

Moodle MENDELU má sjednocenou strukturu kategorií v hlavní "bílé" nabídce najdete Všechny kurzy, zde uvidíte všechny dostupné kategorie a kurzy, kde můžete tvořit či se zapsat do kurzu (pokud máte přístup). Fakultní kategorie jsou rozdělené na úroveň studií, pod kterými najdete kurzy. Zde najdete i kategorii Různé, která slouží pro kurzy, které nelze zařadit dle úrovně studia. Struktura může vypadat anpř. takto:

    • Mendelova univerzita v Brně
      • Provozně ekonomická fakulta
        • Bakalářská studia
        • Navazující magisterská studia
        • Doktorská studia
        • Různé

Řežim úprav

Režim úprav je mód uživatele, ve kterém můžete upravovat vaše uživatelské rozhraní či kurzy! Naleznete jej vždy v pravém horním rohu stránek. Pokud je políčko tmavé barvy s bílou kuličkou vpravo, znamená to, že je režim/mód aktivní! Příklad můžete vidět na obrázku níže pod číslicí 1.

Úprava nástěnky a bočního panelu

Nástěnka a boční pravý panel uživatele v Moodle je prostor, který slouží k interakci mezi uživatelem a kurzy, ve kterých je registrován. Na nástěnce uživatele můžete nalézt různé informace a funkce, které vám pomáhají sledovat a spravovat vaše kurzy. Zde je několik možností, které můžete na nástěnce uživatele najít:

  1. Kurzy, kterých se účastníte a nedávno navštívené.
  2. Časová osa termínů úloh v kurzech.
  3. Osobní soubory.
  4. Kalendář a další.

Všechna tyto okna si lze přizpůsobit nebo je přesunout drag&drop metodou dle potřeby či přidat nová kliknutím na Přidat blok. První však musíte zapnout režim úprav!

Popis nástěnky Moodle

Možnosti přidání bloku

Nové bloky můžete přidávat jak k vaší nástěnce tak i k bočnímu panelu vpravo a zefektivnit vaši navigace skrze Moodle. Na obrázku v odkazu jsou zobrazeny výše zmíněné možnosti i další možnosti bloků k přidání (rozklikněte).

Moje kurzy

Pod touto záložkou naleznete všechny vaše kurzy, ať už jste studentem nebo vyučujícím. V tomto rychlém přehledu najdete jednoduše všechny kurzy dle vašeho výběru pomocí upravitelných filtrů. Ve výchozím stavu jsou zobrazené všechny kurzy ve formě karet a seřazené dle názvu. Moodle však nabízí zobrazení např. jen probíhajících kurzů nebo dle toho, jak často kurz navštěvujete. Pokud vám nevyhovuje zobrazení kurzů jako karet, máte možnost karty změnit například na seznam nebo souhrn (seznam s popisem kurzu).

Filtr kurzůZobrazení kurzů



Zvolte vaší roli a můžete pokračovat v návodech!

Moodle učitele Moodle studenta