Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

  • EN

Odbor informačních technologií

Moodle 4.1

K čemu Moodle slouží?

Ikona Moodle

Moodle je open-source softwarová platforma, která slouží jako správce vzdělávacích kurzů a e-learningového prostředí. Jeho hlavním účelem je poskytovat online prostředí pro vzdělávání a správu kurzů, zejména ve formě distančního vzdělávání. Moodle slouží pouze jako doprovodná opora k UIS.

Moodle umožňuje učitelům vytvářet a spravovat kurzy, do kterých mohou zahrnout různé typy (i interaktivních) studijních materiálů, jako jsou texty, prezentace, videa, testy nebo diskusní fóra. Studenti se pak mohou přihlásit do kurzů, komunikovat s učiteli a spolužáky, studovat obsah kurzu a odevzdávat své práce online. Moodle také poskytuje nástroje pro hodnocení studentů, sledování pokroku a zobrazení výsledků. Avšak výsledné hodnocení musí být stále zaneseno do UIS.

Výhodami Moodlu je přenosnost a znovu-využitelnost kurzů, kdy můžete jednoduše archivovat kurzy staré a zkopírovat obsah do nových. Lze také kombinovat i plnění dvou kurzů naráz, např. pokud vedete dva související předměty v jednom období naráz, můžete nastavit prerekvizity k aktivitám, aby studenti plněli oba kurzy, co nejefektivněji. Dalšímí výhodami je nepřeberné množství modulů, které ulehčují práci se studenty, ať už předinstalované či komunitní.

Zde najdete oficiální anglickou dokumentaci Moodlu!

Přihlášení a návody

Přihlášení probíhá pro učitele a studenty skrze službu Shibboleth (SSO, přihlašovací údaje do UIS). Prvotním přihlášením se uživateli vytvoří účet.

Doporučujeme všem novým uživatelům nejdříve projít příručku Moodle uživatele, kde vás seznámíme s novým prostředí Moodle!

  • Učitelé musí následně zažádat na helpdesku o práva tvůrce kurzu, kde musí definovat v jaké kategorii chtějí kurz provozovat (např. LDF, AF, atd.).
  • Studenti se zapíší pomocí učitelem poskytnutého kódu do kurzu nebo se přihlásí sami, pokud je kurz volně přístupný. Vice v Moodle studenta.