Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

  • EN

Užitečné funkce Moodlu

Zde naleznete užitečné vestavěné vychytávky, které vám usnadní práci s tvorbou a řízením vašeho kurzu.

Automatické propojování činností

V Moodle existuje funkce automatického propojování slovníku, která je známá jako "Auto-linking Filter". Tato funkce umožňuje propojit již Váš vytvořený obsah kurzu s novou činností pomocí názvu aktivit. Činnosti lze propojit v textu přesným názvem aktivity, proto doporučujeme pojmenovávat aktivity unikátně, aby se vám neodkazovala polovina textu na aktivitu, která s ním nesouvisí (např. název test by nebyl vhodný). Pokud Vám funkce nefunguje, zkontrolujte, jestli máte správně povolený filtr ve vašem kurzovém prostředí (Výchozí: Aktivovat) a jestli nemáte špatně název aktivity, na kterou odkazujete (včetně mezer).

  1. Přidejte novou činnost a v textovém editoru zadejte název činnosti (může být i uprostřed věty). V navigaci vlevo najdete názvy činností (1.). Zadání činnosti do textu
  2. Po uložení a zobrazení činnosti se automaticky stane z textu kliknutelný odkaz na jinou činnost. Na obrázku níže můžete vidět text odkazující na činnost s názvem test (šipka).
    Text odkazuje na činnost test

Pokud vám nefunguje automatické propojování

  1. Přihlaste se jako tvůrce kurzu a otevřete kurz, ve kterém chcete použít funkci automatického propojování slovníku.
  2. Vyberte záložku "Filtry".
  3. Najděte filtr "Automatické propojování slovníku" a ujistěte se, že je nastaven na aktivní.
  4. Po dokončení nastavení klikněte na tlačítko "Uložit změny".
  5. Po povolení filtru a definování klíčových slov nebo frází bude Moodle automaticky propojovat tato slova nebo fráze s odpovídajícími slovníkovými položkami nebo odkazy ve vašem kurzu.

Nastavení filtru

Nahoru

Využití slovníku pro snadné dohledání definic

Slovník umožňuje vytvořit "mini databázi" pojmů přímo v kurzu Moodle. Může být interaktivní, kde ho studenti mohou využít jako aktivitu k vyplnění nebo jej mohou využívat jako nápovědu při práci s textem. Slovník je možné propojit s textem ve všech aktivitách stejně jako výše uvedené propojování činnosti. Po povolení filtru v nastavení se propojí pojem s definicí ve slovníku, ale pozor u kvízů a jiných testů musíte tento filtr vypnout v jejich nastavení, jinak si student bude moct zobrazit definici i v nich. Nejdříve si ale ukážeme vytvoření slovníku.

  1. Nejdříve přidáte slovník jako novou aktivitu do kurzu. Po úvodním nastavení slovníku (dobře popsané v Moodlu) přidáme záznamy. Můžete buď přidat záznamy po jednom (1.) nebo je importovat jako XML soubor (2.). My si ukážeme přidání jednoho záznamu.
  2. Zadejte pojem a jeho definici, následně můžete zadat aliasy (všechny možné tvary) a zašktnete automatické propojení tohoto pojmu (případně nastavte volitelné možnosti - druhý obrázek). Zde máme příklad pojmu konzervatismus (první obrázek).
    Vyplnění pojmu slovníku
    Automatické propojení nastavení
  3. Na tomto obrázku můžete vidět textový blok s použitým pojmem konzervatismus, který jsme si definovali. Když na něj žák klikne, otevře se mu okno s definicí, ať už čte knihu, stránku, ale i test! Proto musíme u aktivit jako je Test tento filtr vypínat!
    Špatně nastavená testová otázka
  4. Přejděte do testu (musíte provést u každého nového) a v horní liště přejděte do Filtry. Zde zakažte propojování slovníku, a když už jste u toho i propojování názvů a činností (student by se pak mohl přesměrovat ven z testu uprostřed plnění a kouknout na obsah kurzu).
    Vypnutí propojení v testu

Teď máte funkční slovník, interaktivnější kurz a zabezpečené vaše testy!

K čemu slouží tvorba skupin

Tvorba skupin v rámci kurzu je užitečným nástrojem pokud máte např. více skupin na cvičení nebo potřebujete obsah kurzu rozdělit pro prezenční a kombinované studenty. Obsah pak dle skupiny můžete skrývat, měnit k němu přístup nebo datum požadovaného vyplnění. Nejprve se koukneme na tvorbu skupiny, přidání uživatelů do skupiny a nakonec na tvorbu činnosti vztaženou na skupinu.

  1. Nejdříve je potřeba vytvořit skupiny. Otevřete kurz a zvolte z nabídky pod názvem kurzu Účastníci.

Skupiny lokalita

  1. Z rolety vyberete Skupiny a následně zvolíte jednu ze tří možností tvorby skupiny.
    • Vytvořit skupinu: Vytvoření jedné skupiny, kde můžete zvolit mimo jiné i její popis, obrázek, klíč pro automatické rozřazení při zápisu (musíte mít povoleno v Metoda zápisu) a zda mohou spolu studenti v ní komunikovat.
    • Automaticky vytvořit skupinu: můžete vygenerovat dle vzoru velké množství skupin.
    • Importovat skupiny: Importování mnoha skupin pomocí CSV, povinné položky zde.

Tvorba skupin

Syntax highlighter

Ukázka formátovaného kóduTento jednoduchý skript umožňuje rozpoznat jazyk vašeho kódu a naformátovat jej do čitelnější formy! Ve výchozím nastavení je aktivován v každém kurzu a k jeho použití vám stačí základní znalosti html. Toto rozšíření můžete použít v každém textovém editoru v každé činnosti. Pokud byste měli problém s tímto filtrem zkontrolujte zda je aktivován ve vašem kurzu dle postupu zde. Vzhled tohoto formátovacího modulu je nastavitelný pouze skrze administrátorský účet. Pokud by byl váš kód kvůli formátování nečitelný, kontaktujte Helpdesk a domluvíme se na změně.

Dokumentace zde.

  1.  V textovém editoru otevřete možnost html.
    Otevření html editoru
  2. Následně vložte mezi značky váš kód (1.). Modul by měl rozpoznat o jaký jazyk se jedná, ale kdybyste chtěli více specifikovat, můžete použít za slovemcode například class="lang-php". Samozřejmě můžete formátovat celý box pomocí html. Pokud chcete, aby měl box zakulacené hrany použijte nastavení pod číslem 2.
    formátování kódu
  3. Výsledný kód po uložení bude vypadat jako na prvním bloku textu (šipka). Druhý blok je příkladem jazyka php bez úprav vzhledu boxu.
    Výsledný zformátovaný kód

Zpět na seznam kapitol