Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

  • EN

Opětovné použití kurzu

V Moodle existují různé funkce, které vám umožňují pracovat se svými kurzy, včetně zálohování, importování a kopírování kurzů. Tyto funkce jsou užitečné, pokud chcete vytvořit zálohu vašeho kurzu, přenést obsah kurzu na jiné místo nebo vytvořit kopii kurzu pro opakované použití. Zálohy kurzu se dělají i se zálohou serveru, takže pro normální případy nejsou nutné. Veškeré tyto možnosti naleznete v nastavení kurzu -> Další -> Opětovné použití kurzu (viz obrázek).

Zálohování kurzu

Zálohování kurzu vám umožňuje vytvořit kompletní kopii vašeho kurzu, včetně všech materiálů, aktivit a nastavení. (Z bezpečnostních důvodů jako role učitel nebudete mít práva kopírovat data zapsaných uživatelů.) Tím získáte možnost obnovit váš kurz v případě nechtěné ztráty dat nebo chcete-li sdílet váš kurz s jinými lidmi. Stránky Moodlu jsou však zálohované, takže tato funkce slouží hlavně k přenosu. Kurz můžete přenášet mezi jinými Moodle stránkami (např. pokud vyučujete stejný předmět i na jiné univerzitě) nebo pokud je podporováno tak jinými LMS.

Importování kurzu

Importování kurzu vám umožňuje přenést obsah kurzu z jiné Moodle instance nebo přenést kurz z jednoho serveru na druhý. Této funkce využijete pokud máte již vytvořený kurz a chcete ho naplnit obsahem. Můžete ho naplnit svou/kolegy zálohou kurzu (stažený soubor) nebo již existujícím kurzem, ve kterém máte roli Učitel.V Moodlu funguje hierarchie práv i v rámci importu kurzu, což znamená, že pokud by se vám líbil kurz z jiné kategorie než na jakou máte práva, tak zkopírovat kurz nemůžete. Neimportuje se typ uspořádání kurzu a jeho nastavení. Pokud chcete i to, využijte kopírování kurzu!

Kopírování (archivace) kurzu

Kopírování kurzu je užitečné, pokud chcete vytvořit identickou kopii kurzu pro opakované použití, tím můžete nechat trvalý přístup studentům, ke staré verzi kurzu a vytvořit novou pro nové období. Bohužel je kopírování kurzu vyhrazeno pouze administrátorům a musíte podat žádost na Helpdesk, kde uvedete pro jaké období (např. LS24) kurz bude.

Pokud byste chtěli s kolegy sdílet váš kurz a jeho nastavení či strukturu, tak napište na Helpdesk a rádi vám pomůžeme.

Resetování kurzu

Umožňuje vyprázdnit kurz od uživatelských dat, přičemž si zachováte aktivity a další nastavení. Upozorňujeme, že při výběru položek smažete uživatelská data z tohoto kurzu navždy! Můžete si vybrat, která uživatelská data chcete odstranit na podrobné úrovni pod kategoriemi Obecné, Role, Známky, Skupiny a Dat aktivit.