Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

  • EN

Co je SCORM balíček a k čemu slouží?

Jedná se o standard v e-learningu, který pomáhá šířit obsah mezi různým LMS jako je například i Moodle. V tomto balíčku je samotný obsah (video, prezentace atd.), otázky k němu připojené a jejich pravidla.

Např. mohu mít prezentaci se 4 otázkami a podmínkou pro splnění bude alespoň 75% úspěšnost a další nastavení bude, že student neuvidí správné odpovědi v průběhu aktivity a nebude moct přeskakovat jednotlivé slidy.

V Moodlu můžete kromě SCORM balíčků využít také interaktivní H5P obsah, který lze v Moodlu i tvořit (na rozdíl od SCORM).

Jak vytvořit SCORM balíček?

Pokud máte otázky již připravené v UIS a chtěli byste je zkoušet v Moodle, můžete je z UIS vyexportovat přímo ve formátu SCORM 1.2. Další možností při tvorbě např. interaktivních prezentací či videí lze využít softwaru/služeb 3. stran. 

  • SCORMHERO = jedná se o webovou službu, kde nahrajete např. svou prezentaci a můžete k ní připojit různé typy otázek a podmínky plnění prezentace. Jedná se o šikovný a rychlý online nástroj, ale upozorňujeme, že nahráváte na nějakou dobu svou prezentaci někam "do neznáma" a tedy ji poskytujete i 3. straně.
  • iSpring Free = jedná se o stažitelný software, který se objeví jako doplněk v PowerPointu. Free verze má však pouze 3 základní typy otázek. Nastavení aktivity a její plnění je ale dostačující. 

Upozornění: Rozhodnutí k použití těchto dvou nástrojů je na vlastní zodpovědnost. 

Už mám SCORM balíček, jak jej nahraji?

Nahrát balíček do Moodlu je velice jednoduché stačí si otevřít kurz a určité téma/týden, kam jej chcete umístit a archiv SCROM balíčku (.rar/.zip) přetáhnete. Vyberete, že se jedná o SCORM balíček a Moodle jej přidá jako aktivitu. Další možností je jít oklikou:

  1. Kurz -> Týden/téma -> Přidat činnost nebo studijní materiál.
  2. Vyberte studijní materiál SCORM balíček a následně váš soubor.
  3. Nastavte pravidla zobrazení činnosti (pokusy, nové okno atd.).