Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

  • EN

Vkládání a nahrání souborů

Soubory lze do Moodlu vkládat různými způsoby a záleží, co uživatel upřednostňuje a potřebuje. Existuje úložiště pro vaše kurzy na serveru a zároveň i úložiště pro vaše osobní soubory profilové foto>Osobní soubory.

Zde jsou představeny 3 možnosti, jak vkládat soubor:

Vložit soubor jako činnostVložit soubor jako odkazPřiložit soubor do textu

Nahrání souboru do kurzu lze při vzniku samotné činnosti po kliknutí na správce souborů. Vytvoří se tím na Moodle serveru složka v kurzu se jménem činnosti, pod kterou je soubor nahraný, ten pak můžete použít v textu (viz níže) nebo jako přílohu např. v diskuzním fóru a nemusíte jej nahrávat vícekrát.

Tip: Při výběru souboru se po nahrání dají jednoduše nalézt v nedávných souborech.

Nahrání souboru pomocí správce souborů

Vložení souboru jako činnosti

  1. V kurzu můžete vložit činnost jménem Soubor. Zde vyberete soubor a potvrdíte volbu.
  2. Tímto se zobrazí soubor jako samostatná činnost, což není vždy ideální.
    Vložení souboru jako činnosti

Vložení souboru jako odkazu

Pokud budete chtít odkazovat na soubor v textu/stránce/knize/atd. můžete využít možnosti odkazu:

  1. Označte text v textovém poli aktivity a klikněte na tlačítko Odkaz nebo Ctrl+k.
    Vložení souboru jako odkazu do textu
  2. Otevře se vám okno Vytvořit odkaz. Doporučujeme zde zakliknout Otevřít v novém okně, aby student mohl po přečtení zavřít okno souboru a pokračovat dále v kurzu či soubor prohlížet souběžně.
    Vložení souboru jako odkazu do textu
  3. Kliknete na Procházet repozitáře… a nahrajte/vyberte váš soubor (můžete jej přejmenovat/vybrat licenci) a potvrdíte váši volbu.
    Vložení souboru jako odkazu do textu

Přiložení souboru do textu (pokročilé)

Pokud chcete mít vložený např. pdf dokument přímo v textu, potřebujete nejprve znát adresu souboru. K tomu můžeme využít předchozí příklad odkazu. (Bohužel v Moodlu je získání adresy souboru, který je uložený na sevreru, uděláno velice nešťastně.) Po vložení odkazu a získání adresy souboru, můžete odkaz v textu smazat a přiložení bude fungovat nadále. Pokud máte uložený soubor jinde než na Moodlu, tak stačí přímý odkaz z úložiště.

  1. Zobrazte si váš soubor z předchozíko příkladu v moodle, mělo by se vám zobrazit nové okno prohlížeče s adresou.
    Chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://stranky-moodle.com/pluginfile.php/97/mod_label/intro/jmeno_souboru.pdf?time=1687159716426
  2. Z adresy vyberte cestu od https:// po název souboru s příponou (zeleně vyznačenou cestu, zbytek se může lišit dle prohlížeče).
  3. Vyberte/vytvořte činnost, do které chcete přiložit soubor, rozšiřte možnosti textového okn (1.) a zobrazte si html (2.).
    Přiložení souboru do textu jako čitelný soubor
  4. Dále dle obrázku výše přidejte a mezi závorky vložte vykopírovanou adresu. Doporučujeme nastavit další parametry, které jsou výška a šířka (v obrázku width, height). Šířku vždy nastavujte na procenta, aby se na menších zařízení soubor zobrazoval správně, výšku můžete ponechat nebo pozměnit na auto.
  5. Když vypnete html </>, tak se vám zobrazí náhled. Po uložení a zobrazení činnosti se dokument přiloží.
    Přiložení souboru do textu jako čitelný soubor

Zpět na seznam kapitol